Trek erop uit! Gratis fietsroute: Grave en Ravenstein
BLOG
HANDIGE TIPS, HET LAATSTE NIEUWS EN DE LEUKSTE VERHALEN
Blog-3-Fietsroute-Grave--Foto-hero
maandag 21 maart 2022 - Sanne

Trek erop uit! Gratis fietsroute: Grave en Ravenstein

Noord-Brabant

In dit blog delen we een gratis én unieke fietsroute met u: een prachtige fietstocht door Noordoost-Brabant. In Brabant slingert de Maas mede langs drie karakteristieke vestingstadjes: Grave, Ravenstein en Megen. U kunt zich in deze regio verwonderen over de historische plaatsjes. Een deel van dit gebied viel lange tijd onder Duitse vorstendommen, waar godsdienstvrijheid heerste. Geestelijken zochten hun toevlucht in de vele katholieke kerken en kloosters. De fietsroute is opgesteld aan de hand van knooppunten, zodat u gemakkelijk de route kunt fietsen.

Grave-en-Ravensteind.psdArtboard-2

In het kort

Afstand: circa 55 km

Duur: ongeveer 4 uur

Startpunt:
Maasdijk 36
5371PE Ravenstein

GPS: 51.796917, 5.654407

Klik hier voor de actuele situatie en het gpx-bestand anwb.nl/vestingstedenroute

1. Ravenstein

Wanneer u de fietsroute start, stroomt rechts de Maas en komt links het vestingstadje Ravenstein in beeld. Neem hier de tijd en fiets een uitgebreid rondje op uw Amslod e-bike, want het historische plaatje is prachtig: kinderkopjes, eeuwenoude gevels, een stadspomp, een stellingmolen en in het midden een klein maar sfeervol stadspleintje. Het omliggende land van Ravenstein was tot de komst van de Fransen in 1794 in handen van Duitse vorstendommen. Katholieken mochten hier in het openbaar hun geloof belijden, terwijl dat in de rest van Holland en Brabant niet was toegestaan. Pas in 1814 werd het gebied officieel onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Ravenstein heeft lange geschiedenis die u tijdens deze route zal ontdekken.

2. Gevangentoren

U vervolgt uw fietstocht en arriveert bij de ‘Gevangentoren’ in het stadje Megen. De toren is het enige restant van de ommuring van het vestingstadje. In de toren wachtten gevangenen op hun veroordeling of zelfs op hun executie door middel van ‘het Sweert’ of ‘het Koord’. Voor kleine vergrijpen lagen duimschroeven en een geselpaal klaar.

3. Megen

Megen bleef net als Ravenstein na de Tachtigjarige Oorlog onafhankelijk en kon zo uitgroeien tot een katholieke enclave. Wanneer u de poort voorbij fietst, ziet u een bijna dorps vestingstadje: sereen, sober en stil. In de Kloosterstraat (voorbij de toren rechtsaf) staat het Franciscanenklooster, met daarbij een fraaie kerk en een tuin. De deur naast de kerk leidt naar de kapel van broeder Everardus, ook bekend als het ‘heilige bruurke’, die nog altijd wensen zou vervullen.

Grave-en-RavensteindArtboard-1

4. Beerse Overlaat

U vervolgt de fietsroute op uw Amslod e-bike door een oude rivierarm van de Maas. Deze rivierarm stond lange tijd bekend als de Beerse Overlaat. Als in de winter het rivierwater gevaarlijk hoog stond, liet men het water stroomopwaarts over de dijk stromen. Zo ontstond een nieuwe, tijdelijke rivier, die helemaal tot ’s-Hertogenbosch reikte.

5. Velp

Ook in Velp heerste godsdienstvrijheid. Veel katholieken uit het protestante Grave gingen hier in de Sint-Vincentuskerk naar de mis. Nu wordt dit sfeervolle kerkje gebruikt als expositieruimte voor kunst. Daarachter ligt het kapucijnenklooster Emmaüs.

6. Grave

De vestingstad Grave is talrijke keren belegerd en verwoest. Maar telkens weer wist Grave op te krabbelen, waardoor het historisch centrum er nog altijd prachtig bijligt. Wij adviseren u om goed op te letten bij het strafpaard voor de kerk. Neem alleen een kijkje, want soldaten die iets fout hadden gedaan moesten vroeger enige tijd op de scherpe rand van het paard zitten.

We wensen u veel fietsplezier tijdens deze prachtige fietsroute in Noordoost-Brabant! Gaat u deze fietsroute fietsen, dan ontvangen we graag een leuke foto van uw fietstocht via klantiskoning@amslod.nl. De origineelste en leukste foto’s worden door ons op social media geplaatst!

Blog-3-Fietsroute-Grave--Foto-Stramien2022Tekengebied-2

Nog geen Amslod e-bike?

De beste manier om te kiezen welke e-bike bij u past is om deze uit te proberen! Onze Experience Centers zijn gevestigd door heel Nederland. Wilt u een persoonlijke afspraak plannen? Dat kan eenvoudig via de afsprakenplanner.

Liever de Amslod e-bikes testen in uw eigen omgeving? Geen probleem! Amslod komt graag na u toe voor een gratis proefrit. Een vrijblijvende proefrit vraagt u eenvoudig aan via het online formulier.