Trek erop uit! Gratis fietsroute: stroomdalroute door Drenthe
BLOG
HANDIGE TIPS, HET LAATSTE NIEUWS EN DE LEUKSTE VERHALEN
Blog-module-Foto-StramienBlog-mobiel-+-post2
woensdag 26 mei 2021 - Sanne

Trek erop uit! Gratis fietsroute: stroomdalroute door Drenthe

Drenthe, Assen

In dit blog delen we een gratis én unieke fietsroute met u: een prachtige fietstocht door Drenthe die u de indrukwekkende natuur van deze provincie laat zien. De fietsroute gaat door het gebied het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa. Ten zuiden van de Oudemolen stromen de beken Gastersche Diep en Taarlosche Diep samen verder als Drentsche Aa. Zo geniet u tijdens deze fietsroute van brinkdorpen, essen, zandverstuivingen en een botanisch paradijs waar ongeveer 650 soorten planten groeien. Het gebied maakt deel uit van het UNESCO Global Geopark De Hondsrug. Dit prachtige stukje Nederland ontdekt u natuurlijk op uw Amslod e-bike!

StoomdalrouteArtboard-2

In het kort

Afstand: circa 52 km
Duur: circa 3 uur

Startpunt:
Schipborgerweg 7
9483 PH Zeegse
(volg aan de andere kant van de brink de weg naar rechts)

GPS:
53.068801, 6.648348

Kijk voor de actuele situatie en het gpx bestand op:
anwb.nl/stroomdalroute

 

1. Taarlo

Taarlo ligt in het overgangsgebied tussen de hoge es (akkerland) aan de ene en het beekdal aan de andere kant. De eeuwenoude Saksische boerderijen sieren het dorp. Midden op de brink, de open plek in het dorp, ligt een van de weinige overgebleven brinkdobben van Drenthe. De poel was een was- en drinkplaats voor het vee en de bron van water om branden mee te blussen.

2. Balloërveld

Ten noorden van Balloo ligt het Balloërveld, een heidegebied met veel sporen uit de geschiedenis zoals de grafheuvels en middeleeuwse karrensporen. Maar ook celtic fields, dit zijn akkers met walletjes rondom. Op dit prachtige heidegebied graast een kudde van vierhonderd Drentse heideschapen. Tijdens deze fietsroute passeert u dan ook de schaapskooi, met daarin een informatiecentrum en een wol atelier. De moeite waard om te bezoeken. Het drop Ballo is een esdorp uit de vroege middeleeuwen en ligt op een brede zandrug. Ook het hoofddorp Rolde ligt op deze zandrug.

StoomdalrouteArtboard-1

3. Loon

Toen de Drentse hoofdstad Assen nog een kruising van zandweggetjes was, bestond het boerendorp Loon al enige tijd. Loon is een echt voorbeeld van de esdorpen die tussen 1000 en 1250 op zandgronden ontstonden. Typerend is de brink die in het midden van het drop ligt en wordt omringd door Saksische boerderijen. Naast het dorp lag de es (gemeenschappelijke akker) die door de eeuwenlange bemesting steeds hoger werd. Richting de beek lagen vroeger de weilanden en hooilanden. De schapen graasde op de omliggende heidevelden.

4. Noordlaren

Het sfeervolle Noordlaren was al vroeg in de geschiedenis een welvarend kerkdorp. De Bartholomeuskerk is hiervan het bewijs. Het kerkhof biedt een prachtig uitzicht over de Hunzelaagvlakte en het Zuidlaardermeer. De molen (1849) werd gebruikt als pel- en roggemolen.

5. Zuidlaren

Zuidlaren heeft maar liefst zeven brinken. Traditiegetrouw komen op de derde dinsdag in oktober duizenden bezoekers naar de Zuidlaardermarkt. Het psychiatrisch ziekenhuis Dennoord dient als  hoofdgebouw (1895), een kerk, een watertoren, paviljoens, een hertenkamp, een boerderij en een ontmoetingscentrum.

Extra route informatie

Houd op deze route rekening met de onderstaande punten:

  • De route heeft een aantal drukke oversteekpunten bij de knooppunten 85, 81 en 87.
  • Na knooppunt 57 gaat de route een stukje over betonplaten. Een aantal van deze platen zijn door boomwortels omhoog geduwd, wat hobbels veroorzaakt.
  • Tussen 57 en 54 gaat de route enkele kilometers over een smal gravelpad.

We wensen u veel fietsplezier tijdens deze prachtige fietsroute in Drenthe. Gaat u deze fietsroute fietsen, dan ontvangen we graag een leuke foto van uw fietstocht via klantiskoning@amslod.nl. De origineelste en leukste foto’s worden door ons op social media geplaatst!

Blog-Foto-Stramien-deel-2Horizontaal

Nog geen Amslod?

De beste manier om te kiezen welke e-bike bij u past is om deze uit te proberen! Onze Experience Centers zijn gevestigd door heel Nederland. Amslod volgt de richtlijnen van het RIVM en wij zorgen daarom voor extra hygiënemaatregelen. Plan uw bezoek en test in alle rust de e-bikes!

In deze tijd kunnen wij ons voorstellen dat u misschien liever thuis blijft. Geen probleem! Amslod komt graag na u toe voor een gratis proefrit. Een vrijblijvende proefrit vraagt u eenvoudig aan via het online formulier.