Op zoek naar inspiratie voor een mooie fietsroute? In dit blog delen we een gratis én unieke fietsroute met u: een prachtige fietstocht door Noord-Holland die laadt zien hoe de provincie in het verleden het water als bondgenoot gebruikte. De route is opgesteld aan de hand van knooppunten, zodat u gemakkelijk de route kunt fietsen.
In het kort
Afstand: c.a. 43 km
Duur: ongeveer 2,5 uur
Startpunt:
Middenweg 148
1462 HJ MiddenbeemsterGPS: 52.54828, 4.912799
Kijk voor de actuele situatie en het gpx-bestand op:
anwb.nl/polderroute
Water speelt een belangrijke rol in Nederland en zeker in Noord-Holland. Deze prachtige fietsroute laat zien hoe Noord-Holland water als bondgenoot gebruikte. De route loopt langs de Beemster en de Schermer, ooit grote binnenzeeën. Daartussen liggen de resten van een omdijkt eiland. De Stelling van Amsterdam toonde het bondgenootschap met water, want bij oorlogsdreiging zou een groot gebied rondom Amsterdam onder water worden gezet. Forten aan de rand van dit water zorgden voor extra bescherming.
De route brengt u als eerst langs Middenbeemster. Tot begin van de 17e eeuw was hier een groot meer te vinden. Rond 1607 werd besloten dit meer droog te leggen en zo meer landbouwgrond te creëren. Al snel werden er molens gebouwd om het snelgroeiende Amsterdam van voldoende producten te voorzien. In het midden van dit drooggelegde stuk land ontstond het dorp Middenbeemster.
Vanuit Middenbeemster fietst u langs het Fort aan de Nekkerweg. Dit fort was onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie die rond de hoofdstad werd aangelegd. De stelling bestond uit een waterlinie die bedoeld was om de vijand tegen te houden. Daarnaast werden er 45 forten gebouwd om de zwakke plekken in de waterlinie te beschermen.
Hier is goed te zien hoe de binnenzee is drooggelegd. Eerst werd een hoge dijk rondom het meer gebouwd. Daarna werden er 43 molens gebouwd om het meer droog te malen. De molens werden achter elkaar geplaatst waarbij elke molen het water een trapje hoger maalde richting de ringvaart achter de dijk.
Het fort bij Spijkerboor was het grootste fort van de Stelling van Amsterdam. Het fort heeft twee verdiepingen met op het hoogste punt een panterskoepel met twee kanonnen.
De fietstocht vervolgt zich langs het pittoreske dorpje de Rijp. Dit dorp groeide van de 17e tot de 19e hard vanwege de bloeiende haring- en walvisjacht. In 1654 was er echter een grote brand, die bijna alles in het dorpje verwoestte. Het sierlijke raadhuis is slechts een van de weinige panden die de brand overleefde.
De Eilandspolder was, zoals de naam doet vermoeden, vroeger een eiland omringd door de grote binnenzeeën. Aan de rechterkant lijkt het landschap onaangetast, aan de linkerkant zijn verschillende delen van de polder in de loop van de jaren drooggelegd.
Van de 43 molens die er gebouwd zijn, zijn er nog 11 over. Deze molen is ingericht als museum, hier leert u meer over de drooglegging, een echte aanrader!
Als laatste stop in deze prachtige fietstocht, fietst u langs de Walingsdijk in Ursem. Dit is een restant van de West-Friese Omringdijk. Alle bestaande dijken werden vanaf de 13e eeuw aan elkaar geknoopt, met als resultaat een indrukwekkende dijk van maar liefst 126 kilometer, die West-Friesland een omdijkt eiland maakte.
We wensen u veel fietsplezier tijdens deze prachtige route. Mocht u deze fietstocht gaan maken, dan ontvangen we heel graag een leuke foto van uw fietstocht via klantiskoning@amslod.nl, vinden we leuk!