Uitgelegd: de binnenkant van een e-bike accu
BLOG
HANDIGE TIPS, HET LAATSTE NIEUWS EN DE LEUKSTE VERHALEN
Blog16-accu-Foto-StramienBlog-mobiel-+-post
maandag 22 februari 2021 - Anne

Uitgelegd: de binnenkant van een e-bike accu

De accu is een van de belangrijkste onderdelen van een e-bike. Een elektrische fiets wordt aangedreven door een motor, en die motor ontvangt energie van de accu. Een goede accu zorgt voor langere ondersteuning en een grote actieradius (het aantal kilometers dat u met een volledig opgeladen accu kunt rijden). In dit blog leest u alles over de werking van een e-bike accu!

Opbouw van een e-bike accu

Een accu is opgebouwd uit een reeks accucellen gecombineerd met elektronica. Samen wordt dit het Battery Management System genoemd. Simpel gezegd zijn het een aantal grote batterijen die met elkaar verbonden zijn. De accucellen worden omhuld door een behuizing die de cellen beschermt tegen wind, vuil, regen en schade. De fabrikanten leveren accu’s met 40 cellen, Amslod levert standaard accu’s met 48 cellen. De accu is bij een Amslod e-bike onder de bagagedrager bevestigd, maar kan op veel verschillende plekken in en op het frame worden verwerkt. In de afbeelding hieronder ziet u een schematische weergave van een e-bike accu.

Blog16-accu-Foto-StramienVerticaal

De capaciteit en actieradius van een e-bike accu

De capaciteit van een accu geeft aan hoeveel energie opgeslagen kan worden. Het aantal cellen, het type accucellen en de verbindingen tussen de cellen verschillen per accu. Deze factoren bepalen de kwaliteit en de capaciteit van de accu.

Hoe hoger het voltage (V) en het ampère-uur (Ah), hoe groter de capaciteit van de accu. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in wattuur (Wh). Door de ampère-uurwaarde te vermenigvuldigen met de voltagewaarde kun je de wattuurwaarde berekenen. De capaciteit bepaalt grotendeels de actieradius van de e-bike.

Het aantal wattuur is de meest gebruikte manier om de capaciteit van accu’s te vergelijken: hoe hoger dit getal, hoe langer u kunt fietsen met ondersteuning. Maar de capaciteit is niet de enige factor die van invloed is op de actieradius. Ook het weer zoals de buitentemperatuur en wind, maar ook het wegdek, uw gewicht en de gebruikte ondersteuningsstand is van invloed. Hoe hoger de ondersteuningsstand, hoe meer kracht u vraagt van de motor en accu en hoe kleiner de actieradius.

De accu’s van Amslod

Er zijn accu’s verkrijgbaar van verschillende capaciteiten. Standaardaccu’s hebben een capaciteit van 300 of 400 wattuur. Er zijn ook accu’s verkrijgbaar met een grotere capaciteit van 500 of zelfs 600 wattuur.

Standaard worden de e-bikes van Amslod geleverd met een capaciteit van 600 Wh. Dit zorgt ervoor dat u een extra grote actieradius heeft en zorgeloos kunt fietsen. Bovendien speelt het unieke 43-volt systeem hierbij een belangrijke rol. De meeste fabrikanten leveren op dit moment nog een 36volt-accu bij instapmodellen. Het 43-volt-systeem zorgt door een evenwichtige ontlading van de cellen, een langere levensduur en een grotere actieradius.

Blog16-accu-Foto-StramienHorizontaal

Zo gaat uw accu zo lang mogelijk mee

De capaciteit van een accu neemt in verloop van tijd af, net zoals bij iedere andere batterij. Denk bijvoorbeeld aan de batterij van uw smartphone. Om de accucapaciteit zo lang mogelijk te behouden, doet u er goed aan de accu altijd op kamertemperatuur te bewaren en op te laden. Een accu gaat ook langer mee als u hem niet telkens helemaal leeg laat lopen voordat u hem weer oplaadt. Bewaar de accu ook nooit helemaal leeg (dit kan diepontlading voorkomen) en laad de accu regelmatig even op, ook als u deze langere tijd niet gebruikt.

Benieuwd naar alle technische voordelen van een Amslod e-bike? Boek een proefrit bij u thuis, of bezoek een van onze Experience Centers.