7 tips voor veilig elektrisch fietsen
BLOG
HANDIGE TIPS, HET LAATSTE NIEUWS EN DE LEUKSTE VERHALEN
Header blog veilig fietsen
maandag 12 juni 2023 - Aniek

7 tips voor veilig elektrisch fietsen

Ga direct aan de slag met 7 tips voor veilig elektrisch fietsen door onze Amslod experts.

1. Zorg voor een juiste afstelling

Voordat u gaat fietsen, is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw e-bike juist afgesteld is. Wanneer u de knie van uw onderste been net niet helemaal strekt als u op uw zadel zit, is uw zadelhoogte juist. De vuistregel is dan ook: de zithoogte is 1,08 maal de binnenbeenlengte. Het stuur dient zo ingesteld te worden dat -wanneer u op uw zadel zit- u gemakkelijk bij de handvaten kunt. Onze afleveraars verzorgen de basisinstelling tijdens het bezorgen van uw e-bike.

2. Pomp uw banden op

Controleer vóór uw fietstocht uw bandenspanning. Als uw banden niet hard genoeg zijn, wordt het fietsen zwaarder en heeft u minder grip. Bij Amslod e-bikes geldt een vereiste bandenspanning van 4.3 bar (maximaal 4.5 bar). U hoeft zich geen zorgen te maken over lekke banden, de anti-lek banden van Amslod zijn namelijk speciaal ontworpen voor e-bikes.

foto 1 blog veilig fietsen

3. Denk aan uw verlichting

Fietst u in schemer of in het donker, denk dan ook goed aan uw fietsverlichting. Bij alle Amslod e-bikes wordt de verlichting gevoed vanuit de accu. Als uw accu bijna leeg is, blijft er altijd een klein deel gereserveerd voor de verlichting. Zo bent u altijd goed verlicht.  

4. Rem op tijd

Blijf tijdens het fietsen alert en kijk goed om u heen. Stop niet zomaar. Als u stopt, stop dan op een rustige plek. Zo kunt u in alle rust kaartlezen. Ons unieke LED-remlicht gaat automatisch aan wanneer u remt. Zo bent u ook zichtbaar voor anderen.

foto 3 blog veilig fietsen

5. Let op uw snelheid

Uw e-bike heeft een begrenzer, waardoor de trapondersteuning stopt bij 25 km/h. Dit is wettelijk verplicht. Omdat u op een elektrische fiets gemiddeld 8 km/h sneller fietst dan op een gewone fiets, is het belangrijk dat u goed kunt inschatten hoe snel u uw medeweggebruikers nadert. Ook bij het naderen van verkeerslichten, zebrapaden of andere stoppunten is het belangrijk geleidelijk te remmen. Bij Amslod remt u standaard geleidelijk, dankzij ons ‘Smooth Start-Stop’ systeem. Hierdoor voorkomt u onverwachte bewegingen en behoudt u altijd de controle over uw fiets.

6. Draag een helm

Recentelijk dragen steeds meer Nederlanders een helm tijdens het fietsen. Hoewel het niet verplicht is, raden we zeker aan om een helm te dragen. Puur uit voorzorg. Het dragen van een fietshelm verkleint de kans op hersenletsel.

foto 4 blog veilig fietsen

7. Onderhoud uw e-bike

Plan uw jaarlijkse onderhoudsbeurt op tijd in. De onderhoudsbeurt is belangrijk voor veilig fietsen. Zo worden bijvoorbeeld de onderdelen van uw fiets gecontroleerd en waar nodig vervangen. Bij Amslod vraagt uw onderhoudsbeurt eenvoudig aan via dit formulier.

In het kort: stel voor het fietsen uw fiets goed af en pomp uw banden op. Zet bij mist of donker uw verlichting aan. Kijk om u heen, blijf alert en rem op tijd. Houd uw snelheid in de gaten, draag een fietshelm en plan uw jaarlijkse onderhoudsbeurt in. Zo maakt u veilige, plezierige fietskilometers.