Is fietsen op een e-bike gezond?
BLOG
HANDIGE TIPS, HET LAATSTE NIEUWS EN DE LEUKSTE VERHALEN
Blog-15-gezondheid-Foto-StramienBlog-mobiel-+-post
maandag 11 januari 2021 - Anne

Is fietsen op een e-bike gezond?

Fietsen is gezond, dat weten we allemaal. Maar is fietsen op een e-bike ook gezond? Er zijn verschillende meningen over, want is het fietsen met ondersteuning nou echt goed voor uw gezondheid? Of zorgt de ondersteuning ervoor dat gezondheidsvoordelen teniet worden gedaan? In dit blog geven we u het antwoord!

Elektrische fiets goed voor de gezondheid?

Om maar met de deur in huis te vallen: ja, fietsen op een e-bike is zeker goed voor uw gezondheid! Bewegingswetenschappers Marieke van Heuvelen en Bert Otten van het UMCG/RUG geven aan dat fietsen hoe dan ook goed is voor de gezondheid. Fietsen zorgt ervoor dat u fitter bent, minder snel last heeft van overgewicht en het vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

Natuurlijk zorgt het fietsen op een e-bike ervoor dat u minder hard hoeft te werken op de fiets. Zeker op steile heuvels of met tegenwind. Maar dat wil niet zeggen dat fietsen op een e-bike niet gezond is. Afhankelijk van de mate van ondersteuning geldt fietsen op een elektrische fiets nog steeds als matig intensieve beweging (intensiever dan bijvoorbeeld wandelen). Ook zorgt de e-bike ervoor dat u vaker de fiets pakt dan bijvoorbeeld de auto of het openbaar vervoer. Zo beweegt u meer, wat natuurlijk een positief effect heeft op uw gezondheid!

Blog-15-gezondheid-Foto-StramienHorizontaal

Europees onderzoek wijst uit: de e-bike is goed voor de gezondheid

Uit recent onderzoek gefinancierd door de Europese commissie onder meer dan 10.000 mensen uit zeven verschillende landen in Europa, blijkt ook dat het gebruik van de e-bike niet minder goed voor de gezondheid is dan een ‘reguliere fiets’. Want wat bleek; de deelnemers aan het onderzoek met een ‘gewone’ fiets, pakten deze minder vaak. De e-bikers fietsen vaker en langere afstanden, wat er uiteindelijk voor zorgt dat ze per saldo meer kilometers maken en meer energie verbruiken, ondanks de trapondersteuning die de e-bike biedt.

Waar een normale fietser het gemiddeld na 4,8 kilometer al voor gezien houdt, zit de elektrische fietser op een gemiddelde afstand van 9,4 kilometer. Bovendien stappen ze vaker op hun e-bike in plaats van in hun auto, wat nog meer oplevert voor hun gezondheid”, aldus een van de onderzoekers.

Ook een eerder onderzoek van de universiteit van Colorado bewees de gezondheidseffecten van de e-bike. Voor dit onderzoek werd getest wat er gebeurde als de onderzoeksdeelnemers dagelijks naar het werk fietsten en niet daarnaast sportten. Na afloop van de testmaand zagen de wetenschappers duidelijke verbeteringen qua cardiovasculaire gezondheid, zuurstofopname en bloedsuikerpeil. De conclusie: ‘elektrische fietsen zijn een efficiënte vorm van actief transport die de risicofactoren voor wat betreft hart- en vaatziekten in amper vier weken tijd kunnen verbeteren.’

Blog-module-Foto-StramienBlog-mobiel-+-post-20210517145703793

Stap uw e-bike!

Natuurlijk is dagelijks bewegen goed voor uw gezondheid, of u nou op de e-bike stapt, dagelijks in de sportschool te vinden bent of elke dag een stevige wandeling maakt. De e-bike kan ervoor zorgen dat u vaker de fiets pakt dan de auto, en dit stimuleren we natuurlijk graag. Op zoek naar een leuke fietsroute voor een dag actieve beweging? We hebben twee prachtige gratis fietsroutes samengesteld:

Fietsroute: Het rivierenlandschap van de IJssel
Fietsroute: Waterroute door Noord-Holland

Nog geen Amslod e-bike? Bezoek een van onze Experience Centers of plan een vrijblijvende proefrit aan huis!

Bronnen:
https://www.manners.nl/elektrische-fiets-gezonder-e-bike-onderzoek/
https://www.umcg.nl/NL/UMCG/healthy_ageing/onderzoek/Paginas/e-bike-even-gezond-als-normale-fiets.aspx
https://www.fietsen123.nl/fietsnieuws/onderzoek-wijst-uit-elektrisch-fietsen-goed-voor-de-gezondheid