Trek erop uit! Gratis fietsroute: Het rivierenlandschap van de IJssel
BLOG
HANDIGE TIPS, HET LAATSTE NIEUWS EN DE LEUKSTE VERHALEN
Blog12fietsrouteijsselmobielpost
maandag 17 mei 2021 - Sanne

Trek erop uit! Gratis fietsroute: Het rivierenlandschap van de IJssel

Overijsel - Zwolle

In dit blog leest u alles over de prachtige fietsroute die door het unieke rivierenlandschap van de IJssel gaat. Dit unieke landschap werd in de middeleeuwen al ontdekt door de boeren. De boeren ondervonden de talloze mogelijkheden van de hooggelegen oeverwallen langs de rivier en de laaggelegen, natte gronden in het achterland. Ze ontwikkelden een ingenieus bemestings- en afwateringssystem dat het landschap tot op de dag van vandaag buitengewoon maakt. Tijdens deze fietsroute geniet u van een cultuurlandschap waarin de omgang met water centraal staat.  

Fietsroute 4 - opsomming

In het kort

Afstand: circa 59 km
Duur: circa 3 uur

Startpunt:
Windesheimerweg 2
8015 PR Zwolle

GPS:
52.445181, 6.125834

Kijk voor de actuele situatie en het gpx bestand op:
www.anwb.nl/ijsselroute

1. Windesheim

Het huis Windesheim werd in 1944 door brandbommen verwoest. Vandaag de dag is er nog slechts een ruïne die omringd wordt door een uitgestrekt landgoed dat wordt gebruikt voor landbouw. Even voorbij Windesheim langs de IJssel volgt u het fietspad: de hoge winterdijk. Hier geniet u van een prachtig uitzicht over het stroomgebied. Langs de stroomgeul, die veel lager ligt, vindt u de zomerdijk. De zomerdijk doet alleen in zomer zijn dienst, wanneer er vee in de uiterwaarden graast.

2. Hoefslagpaal

Links van de winterdijk staat een informatieve stenen paal met letters en cijfers erop. Het is een hoefslagpaal. Een goed onderhouden dijk was en is van levensbelang. In het verleden waren hier veel partijen bij betrokken. Iedereen die onderhoudsplichtig was, kreeg een of meer dijkvlakken (hoefslagen) toegewezen. Deze dijktrajecten werden gemarkeerd met hoefslagpalen, met daarop letters en/of cijfers die verwezen naar de hoefslag plichtige. Langs de IJssel zijn nog enkele historische exemplaren te vinden. Als gevolg van onder meer de dijkverzwaring zijn er veel 

3. Soestwetering

De route doorkruist een uniek gebied met weteringen en vloedgraven. Over de vloedgraven later meer (zie punt 7); hier passeert u de Soestwetering. Wateringen zijn langgerekte waterlopen die in de middeleeuwen parallel aan de rivier werden aangelegd. Dit om het water uit de achterliggende gronden af te voeren. Verder stroomafwaarts werd het water in de IJssel geloosd.

Fietsroute 4

4. Zeedijk

Vlak buiten Laag Zuthem wacht een echte zeedijk. In de 18e en 19e eeuw had dit gebied regelmatig te maken met stormvloeden vanuit de Zuiderzee (nu IJsselmeer). Landgoed Alerdick stond ooit zelfs ruim één meter onder water. Daarom liet de toenmalige eigenaar in 1830 een dijk aanleggen. Met succes, in 1883 en 1895 vonden er opnieuw Zuiderzeevloeden plaats. Ditmaal bood de dijk bescherming.

5. Landgoederen

Landgoed Den Alerdick heeft een omvang van 120 hectare en bestaat uit landbouwgrond, bos en natuur. Een deel van het landbouwgrond zal in de toekomst natuur worden. Dit in het kader van de ecologisch verbindingszone tussen de Veluwe en het Vechtdal. Op Landgoed Colckhof huisvest een buitenplaats en een 40 hectare groot landschapspark van slingerende paden, waterpartijen en leuke doorkijkjes. Deze twee landgoederen samen zijn een bosrijkgeheel.

6. Kasteel Nijenhuis

Bijna was het eeuwenoude Kasteel Nijenhuis in de eerste helft van de 20e eeuw aan verwaarlozing ten onder gegaan. Totdat kunstverzamelaar Dirk Hannema de provincie Overijssel in de jaren vijftig overtuigde en het kasteel kocht. Nu is hier een museum gevestigd met de kunstverzameling van Hannema als uitgangspunt. Het is onderdeel van Museum de Fundatie. Wilt u een kijkje gaan nemen, vergeet dan niet uw bezoek te plannen.

7. Vloedgraaf

Net buiten Raalte watert de Linderte Leide uit in het Overijssels kanaal. Het is een vloedgraaf, een watergang die dwars op de weteringen loopt. Verderop, net voorbij Mariënheem, passeert u de Linderte Leide nog een keer.

8. Mengelgrond

Het mengelgrondlandschap voorbij Elshof is uniek voor Nederland. De IJssel heeft hier een dikke laag klei afgezet. Alleen de allerhoogste zandkoppen steken er nog bovenuit; hier woonden en werkten de boeren. Door op de akkers zand en klei te vermengen, ontstonden in de loop van de eeuwen de unieke ‘mengelgronden’.

Blog7afbeelding2Horizontaal

Nog geen Amslod?

Heeft u nog geen Amslod e-bike? Bezoek één van onze Experience Centers en maak een gratis proefrit. Amslod volgt de richtlijnen van het RIVM en wij zorgen daarom voor extra hygiënemaatregelen. Alle Experience Centers zijn gewoon geopend.

Wij kunnen ons voorstellen dat u in deze tijd wellicht liever thuis blijft. Geen probleem! Wij komen graag naar u toe voor een proefrit aan huis. Uiteraard houden we ons ook dan aan de maatregelen van het RIVM. Een vrijblijvende proefrit vraagt u eenvoudig aan via het online formulier.